Adenoidita

Adenoidita este afecţiunea respiratorie a sugarului şi copilului din primii ani de viaţă, concretizată prin inflamaţia ţesutului linfatic din faringe, mai exact a amigdalei faringiene.

Adenoidita acută se datorează aceloraşi cauze care determină şi rinofaringita acută sau apare ca o complicaţie a acesteia din urmă. Simptomatologia acestor două boli aproape că se confundă, cu deosebirea că în adenoidită obstrucţia nazală este foarte importantă(împiedicându-i respiraţia nazală a copilului) şi este însoţită de secreţii nazale abundente ce se scurg din nas sau cad în fundul gâtului şi pe care copilul neştiind încă să le expectoreze, le înghite sau uneori le varsă. Febra poate persista multe zile în şir şi are caracter particular, fiind mai ridicată dimineaţa şi mai redusă seara(invers decât în celelalte infecţii respiratorii ale copilului). Netratată corect, adenoidita se poate complica cu otită(la copilul mic) şi cu sinuzită(la copilul mai mare).

La unii copii, adenoidita evoluează trenant, prelungindu-se luni de zile(adenoidita cronică, cunoscută sub denumirea de polipi). Pacienţii care au această formă de boală, respiră de cele mai multe ori pe gură şi sforăie mereu în timpul somnului. Tratamentul acestei ultime forme de boală este de cele mai multe ori chirurgical(scoaterea vegetaţiilor adenoide) dar nu înainte de a se fi încercat repetate tratamente medicamentoase.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *