Alergiile alimentare

Alergia reprezintă reacţia anormală a sistemului imunitar al organismului la unele substanţe. Alergia alimentară apare atunci când corpul percepe o mâncare care a fost ingerată ca pe o ameninţare şi produce în exces anticorpi pentru a-i opune rezistenţă.

Este foarte probabil ca bebeluşul să aibă o alergie la un aliment sau la mai multe, mai ales daca sunt asemenea cazuri în familie. Dacă bebeluşul consumă un aliment la care este alergic, poate apărea imediat o reacţie, cum ar fi,urticaria. Reacţia însă poate să nu apară imediat ci şi după mai multe zile, de aceea, este foarte important, să aşteptaţi măcar 3 zile până la introducerea unui nou aliment. Nu trebuie însă să aşteptaţi mai mult de 7 zile până la introducerea alimentului nou întrucât este posibil ca bebeluşul să capete o sensibilitate îndelungată la alimentul cu care este hrănit în perioada respectivă.

Aveţi grijă ca alimentele noi să nu fie compuse, adică să nu daţi spre exemplu pentru prima dată iaurt cu banană, dacă nu aţi introdus până atunci nici iaurtul şi nici banana.

Simptomele de alergie

Fiţi atenţi ca în zilele de aşteptare să vedeţi dacă apare vreun simptom de alergie ca: greţuri,vărsături,diaree,scaun frecvent,spasme bronşice,durere abdominală,tuse,răguşeală,dificultăţi de respiraţie,astm,secreţii nazale apoase,umflarea ochilor, a buzelor,a feţei,eczeme endogene,urticarie,ulcer bucal,dureri de cap,iritabilitate,oboseală,tulburări comportamentale,convulsii,şoc etc.

Deşi multe dintre aceste simptome sunt cauzate, de obicei, de o răceală, sau o altă afecţiune, există posibilitatea ca acestea să fie semnele unei alergii. Cel mai bine consultaţi medicul pediatru pentru a vă asigura de acest lucru.

Simptomele la alergii pot să apară în aproape orice parte a corpului, dar, cel mai adesea apar la nivelul tractului digestiv(greţuri,diaree), al sistemului respirator şi al pielii.

Nu vă faceţi însă griji prea multe privind posibilitatea apariţiei unei reacţii alergice grave. În nici un caz nu îmi doresc să vă ingrijorez degeaba. Copilul meu , dacă nu îi pria vreo mâncare, făcea ca nişte pete mici, roşii la nivelul obrazului drept şi pe ureche, însă îi trecea foarte repede şi în acest timp bea foarte multă apă.

Dacă bebeluşul este alergic la un aliment,poate fi alergic şi la alte alimente similiare. Sunt foarte mulţi copii şi adulţi care sunt alergici la carne, gluten,lapte, de aceea, este foarte bine să evite orice produs care conţine aceste alimente.

Intoleranţa la lactoză sau la lapte, cum mai este ea denumită, diferă de alergia de lapte. Copii care au intoleranţă la lactoză nu au în intestine enzima lactază, care are funcţia  să descompună zahărul din lapte,lactoza, care este prezentă în lapte şi în produsele din lapte. Dacă din intestinele unui copil lipseşte lacatza, atunci lactoza nu este digerată şi rămâne în intestine, unde va absorbi apa şi va deveni hrană pentru bacterii, în cele din urmă provocând crampe abdominale şi diaree. Aceste simptome apar de obicei la o oră sau două după ce au fost ingerate, dar pot să înceapă chiar şi la 30 minute după masă.

Unii copilaşi cu intoleranţă la lactoză pot să consume fără probleme iaurt, deoarece conţine mult mai puţină lactoză decât laptele. Alţi copii consumă fără probleme lapte de capră(al meu a consumat până la un an brânză calcică din lapte de capră). Câteva sortimente de brânză naturală veche, ca şvaiţerul,pot fi acceptate de asemenea de către copii care nu tolerează lactoza, însă sortimentele de brânză proaspătă,nematurată trebuiesc evitate.

Copiii care au alergie la lapte trebuie de asemenea să evite consumul de iaurt.

Aşadar, dacă bebeluşul are o reacţie alergică informaţi-vă neapărat pediatrul. Dacă nu are simptome grave, doctorul vă va sugera probabil să încercaţi acel aliment din nou peste o lună, iar daca reacţia alergică este gravă,nu ar trebui să îi mai daţi vreodata alergenul respectiv.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *