Ce este diversificarea?

Ce este diversificarea?

Diversificarea reprezintă de fapt introducerea treptată a hranei semisolide, solide în alimentaţia bebeluşului, în paralel cu alăptarea sau administrarea laptelui praf.

Academia Americană a Pediatrilor ne sfătuieşte că momentul propice de administrare a hranei solide pentru bebeluşi este în jurul vârstei de 4-6 luni, însă momentul cel mai apropiat este cel de 6 luni, dacă alăptarea se face exclusiv la sân. Din punct de vedere caloric, nici un aliment nu are calităţile nutritive pe care le are laptele matern sau formulă de lapte folosită pentru bebelusul tau. Motivul pentru care până la vârsta de 6 luni laptele matern sau formulă nu trebuie să lipsească de la nici o masa constă în faptul că prin consumarea unei cantităţi mai mari de hrană solidă, inferioare nutritiv şi mai greu de digerat, cantitatea de lapte consumată va scădea sau va fi înlocuită total. Şi totuşi, este bine să profităm de acest moment al alăptării întrucât nu se compară cu nimic altceva faptul ca îţî strângi puiul la piept şi îi simţi respiraţia, simţi cum se hrăneşte cu seva ta! E minunat, vă asigur de asta!

Bineînteles, dacă laptele de la sân nu există e foarte ok să continuaţi cu laptele formulă, fiind un lapte special conceput pentru bebeluş.

După cum suntem diferiţi unii de alţii, aşa şi fiecare bebeluş este diferit, având propriul său ritm de creştere. După cum am acţionat şi eu, vă sfătuiesc să discutaţi în prealabil cu medicul pediatru al copilului pentru a determina care este momentul proprice de începere a diversificării.

Motivele pentru care se sugerează să nu începeţi diversificarea înainte de 4 luni sunt destul de vaste, dar cele mai importante ar fi:

1.  Înainte de 4 luni, sistemul digestiv al bebeluşului nu este încă pregătit pentru a consuma hrană solidă deoarece  nu produce suficientă salivă încât să poată digera hrana şi îi lipseşte cu desăvârşire enzima denumită amilază necesară pentru digestia cerealelor.

2.  Înainte de cel puţin 4 luni, muşchii gâtului nu sunt suficienţi de dezvoltaţi încât să poată înghiţi hrană solidă. De asemenea, tot atunci apare şi reflexul de împingere a limbii prin care împiedică bebeluşul să nu se înece cu susbstanţe străine pe care nu le poate înghiţi corect.

3.  Bebeluşul trebuie să aibă propria metoda prin care ne face să înţelegem că s-a săturat. Abia la această vârstă deprinde gestul de a-şi întoarce căpuşorul pentru a refuza hrana. Din cauza acestei incapacităţi există foarte mare probabilitate să forţăm bebeluşul să mănânce deşi nu îi mai este foame.

4.  Administrarea hranei înainte de 4 luni ar putea avea efecte adverse pe viitor cum ar fi: obezitatea, astm bronşic şi alergii alimentare.(mai multe despre alergiile alimentare la bebeluşi în curând)

5.  Alimentele solide nu au neapărată legătură cu somnul de noapte. S-a constatat că trei sferturi din bebeluşii de până în 3 luni dorm toată noaptea. Din proprie experienţă vă spun că deşi am început la 4 luni să îi dau cereale seara ca să doarmă toată noaptea, acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se întâmplă nici în ziua de astăzi când David are un anişor. Deşi nu se trezeşte la propriu ca să mănânce, începe să se foiască şi până nu îi dau laptic nu prea se linişteşte, decât ocazional.

6.  Dacă bebeluşul este alaptat exclusiv la san, hrana solidă administrată mult prea devreme nu va face decât ca laptele matern să scadă.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *