Aluat foietaj

 

 

 

 

 

 

 

Rețeta de aluat foietaj( aluat franțuzesc) o folosesc de foarte mult timp și niciodată nu am dat greș. Există câteva condiții însă pentru ca aluatul să aibă reușită sigură și anume:

1. făina să fie de calitate bună, bine cernută.
2. untul sau margarina să fie foarte proaspete,fără zer și fără vreun miros special.
3. aluatul să fie lucrat la rece.

Eu folosesc așa:

500 g făină
300 ml de apă
20 ml ulei
15 g sare
zahăr(dacă folosiți drojdie)
1 linguriță cu vârf praf de copt/ drojdie uscată/drojdie proaspătă
cam 300 g margarină/unt la temperatura camerei
40 g făină
gălbenuş de ou pt uns aluatul(cam 3 buc)

Am pus într-un vas făina, iar în mijloc am făcut un loc unde am pus apa, uleiul și sarea. Aaa…în făină am încorporat și praful de copt. Dacă folosiți drojdie însă, o amestecați cu apa,sarea,uleiul și 1 linguriță rasă de zahăr. Am amestecat bine cu o mână până s-a topit sarea și apoi am luat câte puțin din făină, ca să nu se facă cocoloașe și am frământat bine. Am lucrat destul de repede, iar când aluatul a fost gata, l-am adunat la un loc în formă de minge și l-am dat la frigider pentru 20 minute, ca să-și piardă elasticitatea  pe care o capătă în timpul frământatului. Aluatul e bine făcut atunci când apăsându-l cu un deget rămâne forma pe aluat.

După 20 min, am scos aluatul şi l-am împârţit în 2 bucăţi egale ca să îl pot prelucra mai uşor. Am întins prima bucata de aluat sub formă de cerc  şi am îmbrăcat-o din abundenţă cu 1/4 din margarina amestecată cu cele 40 g făină.

Am tăiat-o apoi în raze obţinând astfel 8 triunghiuri cât de cât egale. Pasul următor a fost să adun câte o latură la mijloc şi imediat peste, latura opusă până când am obţinut o minge pe care am dat-o din nou la frigider pentru 10 min.

Am obținut astfel 2 mingi.

Am repetat această operaţiune încă o dată şi înapoi la odihnă pentru 10 min după care am trecut la folosirea aluatului.

Aluatul foietaj se poate umple cu brânză, ciocolată,gem,carne,legume etc., poate îmbrăca diferite preparate din carne precum cârnaţi,crenvuşti etc.,pot fi coapte foi separate pentru cremşnit sau poate fi folosit tot ca foi pentru prepararea diferitelor plăcinte.

Aluatul foietaj poate fi păstrat în folie alimentară la congelator pentru mai mult timp, iar când se foloseşte se lasă uşor la dezgheţat la temperatura camerei.

De data aceasta am folosit aluatul foietaj pentru prepararea unor Foietaje cu brânză

şi a unor Cornuleţe cu dulceaţă de gutui.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *