Amigdalita acută

Amigdalita acută este o afecţiune destul de des întâlnită la copii, chiar şi la sugar, fiind caracterizată prin inflamarea puternică a amigdalelor. Este determinata în special de virusuri(la copilul mic) şi de bacterii, microbi(la copiii mai mari). O categorie aparte o reprezintă o amigdalită acută deosebit de gravă produsă de bacilul difteric.

Simptomele bolii indiferent de vârstă sunt aproximativ aceleaşi şi constau în: febră, dureri la deglutiţie, vărsături, miros caracteristic al gurii, dureri de cap, diminuarea până la dispariţia poftei de mâncare, voce răguşită, tuse uscată.

În mare se descriu cam două categorii de amigdalită: roşii şi albe. Termenul de amigdalită roşie desemnează acele infecţii amigdaliene care la examinarea gâtului prezintă amigdale mari, roşii. Această formă de amigdalită poate fi determinată atât de virusuri cât şi de microbi. Dintre microbi, streptococul hemolitic, un germen foarte agresiv pentru copilul trecut de vârsta de 4 ani, este capabil să determine apariţia unor severe complicaţii: reumatism acut cardiac, glomerulonefrită.

Amigdalita albă vine de la existenţa unui depozit albicios pe amigdale, ca răspuns local al agresiunii directe asupra amigdalelor de către unii microbi(streptococ hemolitic, stafilococ, pneumococ, bacil difteric). De cele mai multe ori acestea sunt însoţite şi de inflamarea ganglionilor regiunii laterale a gâtului(ganglionii regionali).

Tratamentul amigdalitelor este variabil de la caz la caz. Cele mai multe amigdalite roşii fiind produse de virusuri nu necesită tratament antibiotic ci numai antitermice(paracetamol, aspirină), gargară cu muşeţel, instilaţii nazale şi vitamine A şi C.

Amigadalitele bacteriene necesită antibioterapie cu injectabile sau administrare pe gură.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *