Ce să faceţi în caz de …..COLICI

Pe lângă noul membru al familiei care apare odată cu naşterea, apar şi noile situaţii cu care ne vom confrunta de aici înainte. Şi una dintre cele mai neplăcute situaţii este cea în care bebeluşul suferă de colici, sau dureri abdominale.

Colicile din prima lună de viaţă a micuţului alimentat exclusiv la sân sunt aproape fiziologice, în orice caz, nu li se atribuie prea mare importanţă, atâta timp cât nu se manifestă într-un mod destul de neplăcut. Ele se datorează modificărilor şi stabilirii unui echilibru între microbii din intestinul gros, unor contracţii mai bruşte ale intestinului şi, poate uneori, unor anumite modificări în conţinutul laptelui de mamă, determinate de modul de alimentaţie.

În orice caz, la copilul alimentat exclusiv la sân, colicile nu pot fi expresia unor infecţii intestinale.

Care sunt semnele care ne duc cu gândul la colici?

Copilul meu a început să aibă colici mai puternici abia pe la 2 luni jumate , timp în care nu mai avea nici somn liniştit. De altfel, se manifesta cam cum se manifestă aproape orice bebeluş: plângea puţin  mai strident deşi doar 10 minute, în special dimineaţa şi seara, işi freca picioruşele îndoite, îşi îndoia tot corpul ca un arc de cerc..practic se frământa continuu. În acele momente practic ne găsim neputincioase în faţa durerii lor şi deşi ne gândim că vom ceda trebuie să ne menţinem puternice…la mine a funcţionat autoîmbărbătarea.

Care sunt cauzele ?

Durerile abdominale, colicile, pot avea ca şi cauze şi tehnica puţin defectuoasă a alimentării copilului. Dacă este alimentat cu biberonul, atunci acesta ar putea avea orificiu prea larg şi astfel copilaşul a îngiţit prea mult aer care a dus la distensiunea stomacului.

Atunci când colicile sunt însoţite şi de alte simptome ca diaree, vărsături, la copilul alimentat artificial,  ele reprezintă un simptom în cadrul unei boli şi vor dispărea odată cu vindecarea bolii care le-a generat. Poate fi vorba de infecţii intestinale, mai mult sau mai puţin grave, sau, pur şi simplu,de greşeli în compoziţia alimentaţiei copilului.

Tratament pentru colici

I se pot aplica local bebeluşului comprese cu apă călduţă pe burtică sau, de cele mai multe ori a funcţionat la mine faptul că îl strangeam în braţe şi îl puneam cu brutica lipită de mine. Căldura la burtica îi face foarte bine.

I se pot administra ceaiuri pentru colici, care se dau între mese la temperatura camerei. Copilului meu îi făceam des ceai de fenicul. Ceaiul de fenicul se prepară turnând 5 ceşti de apă fiartă peste o linguriţă de seminţe de fenicul. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se răceşte. Se administrează câte 1-2 picpturi odată.

Ca şi medicamente eu i-am dat INFACOL şi ESPUMISAN L. Trebuie să citiţi foarte bine prospectul înainte de a le utiliza şi ce vă recomand e ca după o anumita perioadă să le mai schimbaţi între ele pentru ca deja nu îşi vor mai face efectul atât de bine. Oricum, înainte de a administra orice medicament consultaţi-vă neapărat cu medicul pediatru. Reţineţi că nu toţi bebeluşii sunt la fel şi deci nu toate tratamentele funcţionează şi la copilul dumneavoastră.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *