Diareea la bebeluşi

Diareea este o stare patologică, în care bolnavul va avea un număr mai mare de scaune decât cel obişnuit, cu modificarea consistenţei,culorii şi conţinutului.

Diareea poate să fie însoţită de colici,vărsături,febră,alterarea stării generale. Pentru tratarea diareei la bebeluş trebuie în primul rând să cunoaştem cauza, care poate să fie provocată de microbi sau viruşi(infecţioasă) sau dintr-o proastă mistuire a alimentelor(neinfecţioasă).

În cazul unei diaree infecţioase, infecţia se poate localiza numai în intestin sau poate să fie efectul unei alte infecţii generale sau al altor organe(diareea din infecţii urinare,otite etc). Această cauză a diareei o poate stabili în mică măsura mama şi în cea mai mare măsură medicul.

Ceea ce trebuie de menţionat este faptul că diareea diferă de la copilul alimentat la sân faţă de cel alimentat artificial şi la cel alimentat la sân este mult mai puţin gravă.

Deşi îngrijorător, diareea la sugarul între 1 şi 4 luni este cea mai periculoasă prin faptul că se pierde foarte multă apă şi prin dezechilibrul tuturor funcţiilor normale ale organismului pe care îl realizează, care, neîndoielnic, duc la stagnarea în greutate şi chiar la o diminuare a greutăţii. De obicei, diareea se agravează atunci când bebeluşul mai şi varsă sau dacă se instalează pe un organism debilitat, slăbit sau dacă agentul patogen este foarte agresiv şi în număr foarte mare.

Atunci când bebeluşul are doar o lună de zile, este alimentat exclusiv la sân, creşte foarte bine în greutate şi are 1-2 scaune pe zi de culoare galbenă, păstoasă înseamnă ca bebele are scaune normale pentru un copil hrănit la sân. Dacă însă, pe la 2 săptămâni sau mai mult, bebeluşul are câte 6-7 scaune pe zi, pe care le elimină după fiecare masă sau chiar în timpul mesei şi mai are şi colici dar aspectul scaunului este tot galben însă mai spumos şi cu ceva mucozităţi, înseamnă ca bebele are o diaree care nu ar trebui să vă îngrijoreze. Medicii de obicei o numesc diaree postprandială, fiind caracteristică sugarilor din prima luna de viaţă, care sunt alimentaţi exclusiv la sân şi practic nu necesită nici un tratament, mai ales dacă bebele suge normal, continuă să ia în greutate şi nu varsă. Acest tip de diaree are ca şi cauză mişcarea prea rapidă a intestinului.

Nu este în nici un caz necesar să întrerupeţi alăptarea copilului întrucât poate avea urmări nefaste. Trebuie să reţineţi foarte bine că diareea unui bebeluş alimentat exclusiv cu laptele mamei, nu este în general gravă întrucât laptele mamei este steril şi conţine anticorpi şi alte substanţe care îl fac rezistent pe cel mic la infecţii.

Există însă şi o situaţie mai puţin fericită, atunci când un bebeluş sub o lună, este alimentat cu un biberon cu lapte care a fost păstrat în condiţii necorespunzătoare şi la câteva ore după aceasta începe să elimine scaune multe, lichide, în cantităţi diferite, are colici, face febră şi varsă după fiecare masă sau între mese.

Alteori, scaunele nu sunt chiar lichide, dar conţin mici cocoloaşe, cu mucozităţi sau chiar cu sânge. Culoarea scaunului devine verde sau cafenie închisă, mirosul este greu de suportat şi copilul poate avea un abdomen umflat, cu intestinele pline de gaze.

În acest caz este vorba de o diaree mai gravă, o diaree infecţioasă. Cauza acestei boli este laptele ingerat din biberonul sau vasul în care s-a păstrat în condiţii necorespunzătoare şi care s-a suprainfectat. Nu ezitaţi astfel  să contactaţi de urgenţă medicul pentru că doar el vă poate prescrie tratamentul adecvat.

O altă posibilitate de apariţie a diareei o constituie şi apariţia dinţişorilor.

Până când îi va trece diareea bebeluşului şi mai ales dacă este hrănit cu lapte formulă, puteţi să înlocuiţi acest lapte cu lapte de soia, întrucât se ştie că produsele pe bază de soia conţin fibra si Isomil DF care ajută la încetarea diareei.

Dacă bebeluşul are deja peste 4 -6 luni şi deja mânâncă mâncare solidă, atunci în această perioadă puteţi să îi oferiţi mai multe alimente pe care le gasiti aici. Nu uitaţi să citiţi si aricolul Alimente laxative/nonlaxative.

În perioada în care bebeluşul are diaree nu uitaţi să vă ocupaţi mult mai mult de funduleţul lui întrucât cu cât fecalele traverseaza mai rapid intestinele cu atât enzimele prezente în scaun sunt mai mari şi provoacă iritaţii în jurul anusului. Aşadar, nu ezitaţi să îi schimbaţi cât mai des scutecele bebeluşului , să îl spălaţi la funduleţ foarte bine şi să îi administraţi creme de protecţie încă de la început.

 

 

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *