Ce să faceţi în caz de……FEBRĂ

Foarte multe mămici se panichează atunci când simt fruntea bebeluşului puţin mai fierbinte decât de obicei, dar totuşi ce înseamnă febra la copii?

Să ne lămurim înainte de toate ce inseamna febra. În cele mai multe cazuri este un simptom de boală fiind considerată ca un mod de reacţie a organismului faţă de diferite agresiuni infecţioase din mediul înconjurător. Rareori, febra este însoţită şi de alte simptome, fapt ce oferă medicului posibilitatea de a pune un diagnostic.

Ştiţi cum se măsoară temperatura copilului?

Termometrul nu trebuie să lipseasca din nici o casă, mai ales atunci când locuiesc şi copii mici în ea. Îl veţi ţine întotdeauna într-un loc sigur şi la îndemâna dumneavoastră, dar fără ca cei mici să poată ajunge la el.

În ziua de astăzi sunt foarte multe metode de măsurare a temperaturii sugarului/copilului: rectal, pentru ureche, frunte, axila, picioruş, guriţă, infraroşu etc.

Cel mai des folosit termometru îl reprezintă totuşi cel pentru măsurarea temperaturii rectale. Este termometrul şi pe care eu îl foloseam cel mai des cand copilaşul meu avea doar câteva luni şi îi luam temperatura zilnic. După ce am avut însă un episod urât în care David s-a îmbolnăvit, i-am cumpărat şi un termometru tip suzetă, pt ca de fapt şi atunci a fost momentul în care David a vrut suzetă. Ce e drept, copilul e cam chinuit cu termometru rectal, mai ales când este bolnăvior.

Dacă se măsoară temperatura rectal, se introduce capătul subţire al termometrului în rectul copilului, unde va fi ţinut până se aude un ţiuit care vă atenţionează că temperatura bebeluşului a fost măsurată.

Cum se procedează….la bebeluşi, temperatura se măsoară în pat,copilul fiind culcat pe spate. Se iau cu mâna stângă picioruşele copilului şi se ridică vertical, îndoindu-le de la şold, iar cu mâna dreaptă se introduce termometrul.

La copilul mai mare, termometrul se poate pune sub braţ.

Se întâmplă ca de foarte multe ori copilul să elimine un scaun în timp ce i se ia temperatura. În acest caz, se scoate termometrul şi se reintrodce când copilul este curat.

Temperatura se ia de obicei dimineata sau seara dar nu se măsoară în timpul sau după o perioadă de agitaţie, iar după masă sau imediat după scaun va fi ceva mai ridicată. De asemenea nu se măsoară temperatura imediat după ce copilul este dezbrăcat de haine ci se mai aşteaptă măcar 5 minute pentru că altfel corpul va fi mai înfierbântat de la hăinuţe şi clar temperatura indicată va fi mai mare, motiv pentru care ne putem ingrijora degeaba.

Temperatura copilului se măsoară ori de câte ori simţiţi că este ceva în neregulă cu el: este mai fierbinte decât de obicei, este mai agitat, prezintă semne că ar fi bolnav.

În cazul cel mai dramatic pentru o mămică, atunci când copilul se îmbolnăveşte, este bine să luaţi temperatura de foarte multe ori astfel încât să aveţi o evidenţă a temperaturii atât dumneavoastră cât şi medicul pediatru pentru a aprecia evoluţia bolii.

Temperatura copilului sănătos nu va fi niciodată aceeasi, ea va oscila în diferite momente ale zilei, dar este de remarcat diferenţa de temperatură dintre dimineţă şi seară.

De reţinut este faptul că temperatura nu se va măsura imediat după masă, în timpul unor stări de agitaţie şi nu va fi măsurată în rect dacă bebeluşul prezintă o inflamaţie în apropiere sau o iritaţie anală.

În primele zile de viaţă şi chiar în tot restul vieţii, nu este bine să ţinem copiii înfofoliţi sau cu o temperatură extrem de ridicată în încăperea în care ei stau deoarece, din lipsa capacităţii de termoreglare la nou născuţi, temperatura lor poate creşte cu mult peste temperatura normală şi tot de aici apar şi frecventele răceli când diferenţele de temperatură dintre încăpere şi afară sunt foarte mari.

Temperatura camerei în care stau nu trebuie să depăşească 22 grade şi 24-25 grade în timpul băiţei.  Febra care se obţine din cauza temperaturii prea ridicate poate duce la deshidratare şi chiar la moartea copilului.

Febra de deshidratare apare atunci când nu se administrează suficiente lichide copilului mic, prematurului sau are o alimentaţie prea concentrată cum ar fi laptele praf insuficient diluat. În cazul unei astfel de febră, termometru poate urca chiar şi pâna la 39-40 grade, iar copilul poate fi supus unor tratamente inutile şi chiar periculoase fără a fi nevoie. Soluţia în acest caz nu este tratamentul cu antibiotice, internarea în spital etc. ci simpla administrare cu câteva linguri de ceai sau apă între mese.

Febra constituie, după cum am mai zis, un semn de boală, dar împreună cu alte simptome:

  • febra cu guturai,tuse,respiraţie grea înseamnă o boală a căilor respiratorii(nas, gât, bronhii, plămâni)
  • febra cu diaree şi vărsături, uneori însoţită şi de colici abdominali, înseamnă o imbolnăvire a tubului digestiv

Sigur că diagnosticul nu îl poate pune decât medicul specialist, dar dacă avem în vedere toate simptomele de care suferă copilul nostru şi evoluţia lor, îl putem ajuta pe medic să prescrie tratamentul bolii de care suferă copilul.

Nu trebuie să ne sperie prea mult acest termen de febră, întrucât înseamnă că organismul luptă împotriva bolii şi este necesar a o combate atunci când:

  • temperatura este peste 39 grade
  • prezintă un pericol pentru copiii care au mai avut convulsii în antecedente
  • copilul este agitat

Este de-a dreptul eronat să îmbrăcăm excesiv copilul atunci când are febră, pentru că nu vom face altceva decât să îi urcăm temperatura. În schimb, până ce îl vom duce la medic vom căuta să:

-îmbrăcăm copilul ca de obicei
-temperatura din cameră va fi între 18 şi 20 grade şi va fi bine aerisită
-nu veţi suprima, sub nici o formă, baia de curăşenie a unui copil febril
nou născutul va primi aceeaşi alimentaţie, fără a-l obliga însă să mănânce, întrucât ştim că apariţia febrei şi a altor simptome duce la lipsa poftei de mâncare.
-se urmăreşte în general ca bebeluşul să bea suficiente lichide ca: apă,ceai de tei, mentă,muşeţel nezaharat sau cu o linguriţă de miere de albine pentru copiii de peste 1 an.Copilul cu febră are nevoie de mult mai multe lichide pentru a putea elimina toxinele din organism. Chiar medicii urmăresc de fiecare dată cantitatea d eurină pe care acesta o elimină în interval de 24 ore.

În cazul în care copilul are febră, adica mai mult de 38,5 grade(doar atunci este considerat că are febră) i se vor administra copilului, până la vizita medicului, aşa zisele împachetări parţiale cu oţet (doar pentru bebeluşii de peste câteva luni) sau medicamente în funcţie de vârstă şi greutate:(citiţi cu foarte mare atenţie prospectele)

-la bebeluşii sub 3 luni PANADOL SIROP sau supozitoare cu paracetamol

-la bebeluşii peste 3 luni NUROFEN SIROP sau suporitoare cu paracetamol

Dar, ce este important de reţinut, nu faceţi pe-a doctorii şi mergeşi la medic de specialitate atunci când este cazul pentru că numai el va putea pune un diagnostic clar şi ne va da tratamentul adecvat.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *