Colţunaşi cu brânză(chiroşte)

 

 

 

 

 

 

 

Azi vă prezint una din delicatesele pe care le-am învăţat să le fac de la mama, deşi nimic nu e ca la mama acasa, totuşi îmi iese gustul foarte aproape de ale ei.

Noi le zicem chiroşte, aşa ne-am obişnuit, deşi din câte ştiu mulţi le denumesc colţunaşi. Indiferent cum se numesc, sunt foarte bune atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici.

Pentru aluat avem nevoie de :

200 ml apă călduţă
1/2 plic drojdie uscată sau 1/4 cub drojdie proaspătă
1 ou proaspăt la temperatura camerei
2 lg zahăr
1 lgiţă sare
500 g făină
1-2 lg de ulei

Pentru umplutură avem nevoie de:

200 g brânză oi/vacă proaspătă sau de la congelator
1 ou
un vârf cuţit sare
2-3 lg zahăr

Începem prin a dizolva drojdia în apă, după care adăugăm oul, sarea şi zahărul.

Amestecăm bine bine de tot şi turnăm făina în ploaie, puţin câte puţin  şi frământăm aluatul, iar la ultima frământare adăugăm şi 1-2 lg de ulei. Trebuie să arate cam aşa.

Lăsăm aluatul la călduţ vreo 10 minute şi în acest timp preparăm brânza.

Eu am făcut umplutura din brânză de oi foarte puţin sărată pe care o aveam la congelator şi am lăsat-o la dezgheţat la temperatura camerei. Fiind brânza puţin sărată, am amestecat-o doar cu oul şi cu zahărul până a devenit o cremă.

A crescut şi aluatul şi ne putem apuca de treabă.

Luâm o bucăţică din aluat şi întindem o foaie pe blatul de lucru din lemn, pe care, apropo, l-am primit cadou de la tata pe când m-am întors de la maternitate cu David:).

După ce am întins foaia de aluat, cu un pahar cu gura mai mare şi băgat în prealabil în făină, am decupat cercuri în care am pus, în mijloc, câte o linguriţă din compoziţia de brânză.

Am pus apoi parte peste parte şi am format chiroştele, apăsând cu degetele astfel încât să se unească foarte bine aluatul şi să nu curgă brânza la fierbere.

Fiind gata de fiert, am pus într-o oală mai mare, destul de adâncă, apă cu puţină sare şi cu ulei şi am dat pe foc până va ajunge la punctul de fierbere. Când apa a început să fiarbă, am pus, rând pe rând, cam câte 10 chiroşte odată şi le-am lăsat să dea în clocot pentru aproximativ 20 min, amestecând din când în când.

După ce au fiert, le-am scos şi le-am pus într-un bol mai mare de sticlă şi le-am presărat cu puţin zahăr. Copilului meu i-am dat să pape fără să mai adaug zahăr, şi dacă totuşi vreţi să fie mai dulci pt copii, se pot servi cu gem de prune, fără zahăr, pe deasupra. Sunt absolut delicioase şi foarte hrănitoare.

Le puteţi servi atăt călduţe cât şi reci! Poftă mare la servit chiroşte:)

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *