Cum servim băuturile şi mâncărurile

De-a lungul timpului, am aflat şi eu ca la servirea musafirilor ar trebui  să fie respectate căteva reguli cu privire la servirea băuturilor şi mâncărurilor. Sceste reguli am să vi le împărtăşesc şi vouă.

În general, toate preparatele se servesc la masă pe partea stângă a invitaţilor. Fac excepţie ceştile de ceai sau cafea, torturile şi îngheţata care se servesc din partea dreaptă a celor care stau la masă. De asemenea, băuturile, apa minerală se servesc prin dreapta. Vesela întrebuinţată se debarasează numai pe partea dreaptă a oaspeţilor.

La gustări se pot servi ca băuturi aperitiv: ţuică, vodcă etc
La preparate din legume, din peşte şi legume cu carne se servesc vinuri albe sau bere.
La fripturi şi preparate din carne de vânat se servesc vinuri roşii.
La deserturi se poate servi şampanie.
După servirea deserturilor şi la cafea se poate servi coniacuri şi lichioruri.

Băuturile nu se servesc toate la aceleaşi temperaturi, aşa cum de exemplu băuturile aperitiv se servesc răcite la temperaturi între 6 şi 8 grade C. Vinurile albe se aduc la masă răcite la 8 până la 10 grade C. Vinurile roşii se servesc doar la temperatura camerei. Şampania se serveşte la temperatura de 1-2 grade C.

La servirea preparatelor şi a băuturile ar trebui să se respecte următoarea ordine:
Se servesc întâi femeile. Dacă femeile sunt de vârste diferite mai întâi femeile cele mai în vârstă şi apoi cele mai tinre. După servirea tuturor femeilor se servesc bărbaţii tot în ordinea vărstei.

La o masă organizată pentru sărbătorirea unei femei, aceasta va fi servită prima, indiferent de vârstă. Dacă persoana sărbătorită este un bărbat, atunci vor fi servite mai întâi femeile în ordinea vârstei, apoi bărbatul săbătorit şi pe urmă ceilalţi bărbaţi, tot în ordinea vârstei.

În caz că la masă sunt şi copii, aceştia vor fi serviţi înaitea femeilor, dar este de preferat ca toţi copiii să ia masa separat cu preparate potrivite vârstei lor.

 

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *