Despre obezitate la copii

Încă de când am rămas însărcinată mi-am propus să îmi cresc copilul căt mai sănătos cu putinţă pentru că văzusem destul de mulţi copii care încă de la vârste fragede se luptau cu o reală problemă, obezitatea. Deşi a fost mai mult mediatizat acest aspect în SUA, se pare că nici noi nu ducem lipsă de astfel de cazuri, care, pe zi ce trece, cresc simţitor.

Ştiu că foarte mulţi spun:” Ei, orice i-aş da să mănănce, copilul meu se îngraşă şi oricum daca şi noi părinţii suntem la fel de graşi e clar că ne moşteneşte”. Complet eronat..părerea mea. E adevărat că şi genele contează în privinţa greutăţii corporale, dar oare la acest aspect nu contribuie şi alţi factori?………

Am ajuns să văd din ce în ce mai rar copii care aleargă prin parc, cu bicicleta, care se suie prin copaci, patinează, se dau cu sania…etc…..acum cei mai mulţi dintre ei stau în faţa televizorului şi a calculatorului…..Bineînţeles că fac excepţie cei mai mici dintre copiii care ies de foarte multe ori cu părinţii la diferite activităţi.

Obezitatea poate crea reale probleme în rândul copiilor prin apariţia bolilor de inimă, a diabetului zaharat, hipertensiune, cancer, boli care se vor manifesta pe tot parcursul vieţii. Şi ce să mai spun şi de faptul că vor întâmpina probleme şi de ordin social şi psihologic, care vor atrage după ele alte probleme şi tot aşa…

Documentându-mă mai mult, am aflat că sedentarismul, obiceiul de a servi băuturi carbogazoase între mese, alimentele procesate pot fi combătute prin programe de control al greutăţii corporale la copii, alimentaţie şi mişcare, foarte multă mişcare. Până la o anumită vârsta, starea de sănătate a copilului depinde în totalitate de părinţi. Aşadar pentru a combate această realitate cruntă, tot părinţii trebuie să fie cei care să îşi susţină copii şi să îi aduca în limitele normale.

Bazându-mă pe această realitate cruntă, am încercat să stabilesc anumite principii pe care să am grija ca scumpul meu copil să le urmeze zi de zi şi anume:

  • mesele să fie regulate şi bogate în fructe şi legume
  • să consume suficientă apă
  • să se odihnească îndeajuns
  • să practice diferite sporturi în aer liber
  • să nu sară niciodată peste micul dejun

Respectând aceste principii sunt sigură ca voi avea un copil sănătos, ceea ce vă doresc la toţi!

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *