Diabetul zaharat de tip1

Este o problemă cu care din păcate se confruntă tot mai mulți copii în ziua de azi…și în unele cazuri,deși rare,copii foarte mici, care nu au ajuns încă la vârsta adolescenței.

Simptomele care apar ajung să ia amploare foarte rapid şi trebuie acţionat de urgenţă în aces caz. Copiii care sunt depistaţi cu diabet zaharat vor trebui internaţi în spital, unde vor fi stabilizaţi cu insulină şi li se vor efectua câteva teste. Toate acestea vor duce la o schimbare a regimului alimentar, destul de strict.

Diabetul de tip 1 apare datorită anumitor celule din pancreas care nu produc deloc sau aproape deloc hormoni de insulină care ajută la descompunerea glucozei derivată din amidon şi zaharuri. Astfel apare o glucoză mărită în sânge care,inevitabil, va agrava sănătatea copilului.

Iată câteva simptome,destul de clare,care vă vor ajuta să vă daţi seama dacă copilul vostru se confruntă cu acest tip de diabet:

1.-în primul rând dacă sunt antecedente de acest gen în familie
2.-infecţii dese ale tractului urinar
3.-gura uscată
4.-sete excesivă
5.-urinare frecventă şi în cantităţi foarte mari
6.-scădere în greutate
7.-apetit crescut
8.-oboseală excesivă

Diabetul de tip 1, va trebui întotdeauna tratat cu insulină, destul de des prin injecţii. Pe măsură ce copiii cresc, aceştia vor trebui să işi cunoască îndeajuns de bine corpul,boala cu care se confruntă şi simptomele ei,pentru a putea acţiona prompt atunci când este necesar.

După cum menţionam mai sus,regimul alimentar va trebui schimbat şi micuţii vor trebui să deprindă obiceiul de a consuma alimente cât mai sănătoase, în mod regulat şi să evite sub orice formă alimentele pe bază de zahăr rafinat. Dar,aveţi grijă,nu totul depinde doar de ei, ci şi de voi,părinţii! Voi trebuie să le insuflaţi un regim de viaţă sănătos, trebuie să îi integraţi cât mai bine în mediul în care trăiesc, să nu ajungă nici o clipă să se simtă străini,daţi la o parte din această cauză.

Lumea cu care micuţul bolnav ia contact trebuie să le cunoască nevoile speciale şi simptomele cu care aceştia se pot confrunta deseori.

Cheia pentru stabilizarea acestei boli constă în: depistarea bolii,internarea în spital,tratament cu insulină şi însuşirea unui regim de viaţă sănătos. Odată ce este început tratamentul şi simptomele s-au stabilizat,cei mai mulţi dintre copii vor intra într-o perioadă de remisie, a cărui durată diferă de la un caz la altul.

Copiii şi tinerii depistaţi cu acest tip de diabet au voie să consume(alimente permise):

-carne, peşte, mezeluri, organe, conserve de carne şi peşte
-brânză fermentată(caşcaval,telemea,brânză topită,brânză de burduf),brânză de vaci,caş,urdă
-ouă
-unt,smântână,frişcă,untură,slănină,uleiuri vegetale
-legume: andive,ardei gras,castraveţi,ciuperci,conopidă,dovlecei,fasole verde,lobodă,roşii,ridiche,salată verde,spanac,varză,vinete,bame(sub 5%glucide)
-fructe: pepene verde şi galben,nuci,grefă,lămâi(sub 5% glucide)
-băuturi nealcolice
-preparate cu zaharină

În schimb nu au voie să consume:

-zahăr şi toate produsele care conţin zahăr
-prăjituri cu zahăr
-bomboane,ciocolată,rahat,halva
-siropuri
-biscuiţi,îngheţată
-fructe: struguri,pere,curmale,stafide,smochine,castane
-bături alcoolice,must
Şi nu uitaţi: MAI BINE PREVENIŢI DECÂT SĂ COMBATEŢI. Oferiţi micuţilor voştri un stil de viaţă sănătos încă de la naştere  pentru a nu avea probleme mai târziu!

 

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *