E bine să ştiţi..de-ale casei

O cârpă bună pentru şters praful se face dintr-o bucată de flanelă îmbibată cu ulei de parafină timp de o noapte. După asta, se ia şi se spală în apă clocotită. Se pune apoi la uscat. Cu această cârpă, praful se şterge repede şi mobila capătă un luciu deosebit.

Dacă vreţi să păstraţi pătrunjelul proaspăt cât mai multă vreme, nu-l puneţi într-un pahar cu apă expus la aer pentru că se îngălbeneşte mai repede. Dimpotrivă, închideţi-l între 2 farfurii adânci.

Dacă doriţi să păstraţi gălbenuşurile de ou proaspete, pentru că aţi avut nevoie numai de albuş, înţepaţi oul cu un ac la ambele capete şi suflaţi prin aceste găuri, până când iese albuşul. Gălbenuşul rămas în cochilie se păstrează astfel zile întregi.

Dacă mâncarea este prea sărată, adăugaţi-i câteva felii de cartofi cruzi şi lăsaţi-le să fiarbă împreună.

Mătasea, lâna şi bumbacul se spală foarte bine în zeamă de fasole. Se fierb 500 g fasole în 4 l de apă. Când fasolea s-a înmuiat, se ia zeama, se trece prin tifon, se lasă să se răcească puţin şi se pun obiectele la spălat. Apoi se freacă şi se clătesc cu apă curată. Zeama de fasole este foarte bună şi pentru îndepărtarea petelor.

Dacă mâncarea se prinde, iată cum trebuie să procedaţi: mai întâi se trece în alt vas. Dacă mâncarea păstrează mirosul de ars, se aşează deasupra vasului o cârpă udă peste care se pune un strat de sare care absoarbe mirosul. La nevoie, sarea poate fi schimbată.

Coaja de lămâie, uscată, se pisează, se amestecă cu zahăr şi se păstrează în borcănaşe bine astupate. Este minunată pentru a da o buna aromă mâncărurilor.

Şi cojile de portocale trebuie păstrate la fel, cu acelaşi scop. Pielea albă a portocalelor bine spălată curăţă sticla şi obiectele de lemn.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *