Eclere

 

 

 

 

 

 

 

Nu am mai facut de ceva timp eclere, și cum este un desert preferat de mai toată lumea, mi-am propus sa mai fac câteva din aceste minunății, mai ales că mi-a făcut poftă și cumătra mea cu blogul ei:) Așadar vă împărtășesc rețeta pe care văd că a folosit-o și ea. Este un desert ușor de făcut, deși la prima vedere poate să nu fie chiar așa.

Pentru cojile de eclere avem nevoie de:

6 ouă
250 g făină
500 ml apă
100 g unt
100g ulei
o linguriță sare
o linguriță zahăr

Pentru cremă avem nevoie de:
1 l lapte rece
200 g zahăr
200 g făină
6 ouă
50 g unt
1 plic zahăr vanilat
esență de vanilie

Pentru glazură

50g ciocolata
90g zahar
30g cacao
500 ml lapte
un cubulet de unt proaspat

 

Mai întâi, m-am apucat să fac aluatul, pentru că știam că o să îmi iasă cam două tăvi de dat la cuptor..și m-am apucat destul de tărziu de ele:) Așadar, am pus pe foc într-o oliță pe care să nu se prindă, cu fundul teflonat, apa cu untul, uleiul, sarea și zahărul. Am amestecat bine bine de tot până s-a topit untul și a început să fiarbă puțin, după care am adăugat toata făina deodată și am amestecat repede repede și bine de tot. Am luat vasul de pe foc și am lăsat compoziția să se odihnească puțin. Între timp, mi-am pregătit ustensilele de dat formă aluatului în tavă.
Când s-a răcit compoziția, am adăugat rând pe rând câte un ou și am amestecat bine, bine. Apoi, am pus aluat în formă și am început să pun forme de eclere pe o tavă cu hârtie de copt, unsă cu puțin ulei. Mi-au încăput 10 eclere într-o tavă și mi-a rămas compoziție pentru încă 10 eclere. Să aveți grijă să le puneți la distanță cam de 5 cm una față de alta, pentru că or să crească la copt. Am introdus tava în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 minute, primele 10 min la 200 grade.

Numai bine între timp am făcut și crema pentru umplerea eclerelor. Am adăugat făina în ploaie peste laptele rece de la frigider și am pus pe foc adăugând și untul să tragă un clocot. Într-un lighenaș am amestecat ouăle cu zahărul și esența de vanilie. Când a început să se îngroașe amestecul de pe foc, am turnat și ouăle și am amestecat încontinuu ca să nu se prindă, după care am luat-o de pe foc și am lăsat-o la racit.
Este gata și prima tavă cu coji de eclere,mmm….nu arată poate chiar ca la cofetărie dar sigur gustul e același:) Nu vă speriați ca se cam lasă cand le scoateți din cuptor, dar capătă o altă formă când sunt umplute cu crema.
Cojile de eclere trebuie să se răcească foarte bine înainte de a le umple pentru că altfel nu se vor putea tăia bine. Eu le-am pus pe balcon la răcit și au fost gata de folosire în foarte scurt timp. Am vrut să le termin în aceeași seară. Voi puteți face cojile de eclere chiar cu o zi, două înainte. Acum că s-au răcit, le-am tăiat pe longitudinal și le-am umplut, rând pe rând cu crema de lapte, folosint aceeași ustensilă. Totul a decurs foarte rapid.

După ce am umplut eclerele, le-am așezat pe farfurii și am preparat glazura de ciocolată. Eu aveam în casă o ciocolată Milka primită cadou:) și am folosit-o la prepararea glazurii. Am pus 100 g ciocolată la topit și am adăugat și puțin lapte ca să fie mai lichidă și să pot orna mai ușor.

Ca să preparați glazura de ciocolată,într-un bol, pe foc domol, topiți cubulețele de ciocolată împreună cu zaharul și laptele. Imediat ce se încorporează și au dat în clocot, luați-o de pe foc și adăugați bucățica de unt și praful de cacao. Când este doar puțin călduță, se torană câte puțin peste eclere..le puteți orna după cum doriți, după imaginație. Ale mele nu au ieșit foarte aspectuoase dar cu siguranță gustul a fost delicios, prin simplul fapt că s-au terminat tare repede:) Sunt gustoase după ce sunt lăsate cel puțin 2 ore la frigider sau într-un loc mai rece:)

Post to Twitter

2 comentarii la Eclere

  1. simona says:

    Da da … foarte bune au iesit
    Sper sa facem altele cat mai repede 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *