Elemente nutritive necesare bebeluşului

 

 

 

 

 

 

Laptele matern reprezintă alegerea ideală pentru bebeluşul aflat în creştere până la cel puţin 6 luni deoarece compoziţia lui garantează raportul cel mai bun de nutrienţi. După cum am mai specificat, daca alăptarea nu este posibilă atunci vă recomand lapte formulă (conţinut ridicat de fier, grăsimi,proteine, vitamine, minerale şi fibre) şi nu lapte de vacă deoarece conţine prea puţin fier.

Fierul

În primii trei ani de viaţă bebeluşul va ajunge să cântărească aproape de 5 ori mai mult faţă de naştere şi îşi va dubla înălţimea. Copiii au nevoie de mult mai multi nutrienti faţă de un adult- per kilogram corp. Rolul fierului este atât de important deoarece produce hemoglobina şi ajută la dezvoltarea creierului, implicit a sistemului său cognitiv. Nivelul scăzut de fiert din organism poate duce la iritabilitate, oboseală, sensibilitate la infecţii, iar anemia care nu este tratată duce la rezultate şcolare sub potenţialul copilului. De aceea ar trebui să dăm copiilor cât mai multe alimente cu un bogat conţinut de fier ca legumele verzi,fructe, mazăre, ficat, carne şi ouă (vă recomand cu foarte mare încredere ouăle de prepeliţă) evident adaptată vârstei copilului.

Vitaminele

Vitamina A– pentru o vedere sănătoasă, creşterea organismului,apărare împotriva infecţiilor respiratorii şi digestive
Vitamina B– pentru metabolismul energetic, activitate nervoasă,respiraţie celulară
Vitamina D– pentru oase şi dinţi puternici
Vitamina C– ajută la asimilarea Fe, apărare de infecţii, formarea sângelui, vindecarea rănilor, împiedică hemoragia,, previne anemia, stimulează pofta de mâncare. I-am administrat copilului meu Vit C aproximativ 3 sapt înainte de a veni frigul la propriu, plus ca am mers foarte des la Cacica la bazinul cu apă sărată şi nu am avut nici o problemă cu răcelile.
Vitamina E– pentru funcţionarea optimă a sistemului nervos si aparatului circulator
Vitamina PP(niacina)– pentru buna funcţionare a celulelor

Carbohidraţiisursă de energie şi digestie corectă

Grăsimile– sursă de energie şi asimilarea vitaminelor

Proteineleprincipalul element structural al organismului

Mineraleleindispensabile pentru funcţionarea organismului: fierul, calciul şi fosforul, magneziul, iodul şi zincul

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *