Găluşte cu prune

 

 

 

 

 

 

 

Dacă doriţi ceva dulce, dar nu foarte dulce, cu fructe, dar şi cu cartofi, atunci reţeta de găluşte cu prune este alegerea ideală. Încă din copilărie ţin minte această reţetă şi gustul ei!

I-am făcut şi eu zilele acestea soţului meu, şi nu numai, pentru că nu cred că mâncase vreodată, sau nu-şi mai aducea aminte. Aşadar aveam de toate:

1 kg cartofi albi
300 g făină
1 ou
sare
400 g prune
5 lg pesmet
5 lg de zahăr

Am spălat cartofii şi i-am pus la fiert cu tot cu coajă în apă cu sare.

Prunele le aveam la congelator gata curăţate aşa că doar le-am dezgheţat şi le-am pudrat cu zahăr, cu vreo 4 linguri de zahăr.

Într-o cratiţă teflonată am pus pesmetul şi l-am lăsat pe foc până a căpătat o culoare aurie; apoi l-am luat deoparte, am adăugat cele 5 linguri de zahăr şi am amestecat.

După ce s-au fiert cartofii, i-am scurs de apă şi i-am lăsat la răcit, apoi i-am curăţat de coajă şi i-am pisat. Pot fi daţi prin maşina de tocat, prin sită sau pisaţi ..după cum doriţi.

Am adăugat sarea, oul şi făina şi am amestecat până am obţinut un aluat nici prea moale nici prea tare.

Luam din compoziţia de cartofi cam câte o lingură, o tăvăleam puţin prin făină, o puneam în palmă, în mijloc puneam câte jumătate de prună şi formam o găluşcă rotundă. Am făcut astfel multe găluşti..nu le-am numărat da au fost sigur peste 20.

Într-o altă cratiţă am pus apă cu sare la fiert şi am pus găluştele, una câte una, da nu mai mult de 8 odată, ca să aibă loc la fierbere. Când începeau să se ridice la suprafaţă, le mai lăsam încă vreo 5-7 minute să se facă bine şi în interior, apoi le scoteam şi le lăsam la scurs. Ca să fiţi sigure că s-au fiert bine cel mai bine este să le testaţi. După ce se scurgeau şi se şi răceau puţin le dădeam prin pesmetul amestecat cu zahăr şi le puneam pe un platou.

Au ieşit foarte bune şi ne-au ţinut chiar şi de foame:) Aşadar pot fi servite atât la cină dar şi ca desert, după preferinţe!

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *