Infecţiile acute ale căilor respiratorii

În patologia copilului, bolile aparatului respirator si în mod special infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare ocupă primele locuri. Prin complicţiile care pot avea loc, aceasta patologie poate duce în multe cazuri la deces în special la sugari şi la copiii mici.

Înfecţiile acute de căi respiratorii superioare se mai numesc şi răceli, deşi termenul este numai parţial corect. Ele predomină mai mult în sezonul rece şi umed dar sunt, în fond, consecinţa agresiunii unor microbi sau virusuri asupra aparatului respirator al copilului.

Frecvenţa crescuta a afecţiunilor respiratorii în special la sugari şi la copilul mic între 1 şi 3 ani, este condiţionată în mare parte de o serie de particularităţi morfologice şi funcţionale ale aparatului respirator la aceste vârste: orificii şi fose nazale înguste, laringe îngust, comunicarea directă între faringe şi ureche precum şi capacitatea redusă de apărare imună a copilului mic.

Infecţiile de căi respiratorii superioare sunt determinate cel mai ades de virusuri(gripale, pseudogripale,adenovirusuri) și mai rar de microbi(pneumococi,stafilococi,streptococi). În alte cazuri însă, o serie de microorganisme, în mod normal nepatogene pentru om, pot deveni patogene și chiar periculoase pentru copilul mic, putând duce la apariția unor infecții destul de grave. Poate fi cazul unor virusuri, sau al unor microbi cunoscuți sub denumirea de gram-negativi(colibacili,proteus).

Infecțiile respiratorii apar cu o frecvență crescută la copii cu diverse handicapuri biologice cum ar fi prematuritatea, rahitismul, distrofia, bolile diareice trenante și unele boli infectocontagioase, se situează pe primele locuri.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *