Prevenirea problemelor dentare

 

 

 

 

 

 

 

Nr de luni al bebelușului -6= nr de dințișori pe care trebuie să îi aibă bebelușul dvoastră(această regulă se folosește pt bebelușii sub 2 ani)

A început să ma preocupe cu adevărat problema dințișorilor încă de când i-au ieșit primii dințișori copilului meu. Nu mă așteptam ce e drept să îi iasă primul dințișor la doar 5 luni fără o zi, îngrozită fiind de posibilitatea mărită de apariție a cariilor dentare. Știam deja câțiva copilași care aveau carii încă de foarte mici plus că atât eu cât și soțul meu nu stăteam foarte bine la acest capitol. Așa că am pus mâna și m-am informat ce e de făcut ca, copilul meu, să aibă o dantură sanătoasă având în vedere că apa potabilă de la noi nu conține deloc fluor, un element destul de necesar în acest aspect.

Dacă bebelușul are o alimentație bogată în fructe, legume, riscul de apariție al cariilor se reduce având în vedere că se reduc și cantitățile de acizi produși de zaharurile din alimente care, nu fac altceva decât să elimine calciul din smalțul dinților. După consumarea oricărui aliment, indiferent de vârstă, trebuie curățată dantura și trebuie să se bea foarte multă apa. Copiii mai mari trebuie învățați ca igiena danturii este foarte importantă pentru sănătate și pentru aspect.

Am început să îi curăț dințișorii copilului meu de la apariția celor 4 dinți mai întâi cu o bucățică de tifon dar mai apoi cu o periuță de dinți foarte moale pentru a nu-i deteriora smalțul dinților și a nu-i irita gingiile sensibile. Deși era necesar să îi curăț dințișorii după fiecare masă, nu reușeam să îi curăț decât după masa de seara pt că mușca mai mereu din codița periuții de dinți. Acum e ceva mai bine, deja ne-am obișnuit și dă semne că ne place, mai ales că asistă de fiecare dată la spălarea pe dinți a lui mami și tati.

Pastă de dinţi nu am început încă să folosesc deoarece mai majoritatea conţin diferiţi îndulcitori artificiali şi pentru că bebe nu ar face altceva decât să inghită pasta de dinţi. Ştiu că în magazinele naturiste se gâsesc câteva sortimente de pastă de dinţi fără fluor şi fără îndulcitori artificiali. Este foarte important ca periuţa de dinţi să fie schimbată la cel puţin 6 săptămâni întrucât se strâng bacterii și pastă de dinţi solidificată.

Înainte de a administra copilului suplimente cu fluor, consultaţi-vă cu medicul pediatru întrucât administrarea acestora se poate începe înainte de apariţia primilor dinţişori dar o fluorizare prea mare poate duce la apariţia unor pete galbene pe dinţi.

Ce sunt cariile de biberon?

Cariile de biberon se formează de obicei atunci când bebeluşul consumă lapte cu cereale dulci sau sucuri cu biberonul noaptea, în timp ce adoarme. În timpul somnului, fluxul de salivă al bebeluşului se dimninuează semnificativ astfel încât nu mai există salivă care să îi spele dinţişorii şi să îndepărteze toate poarticulele. De aceea este foarte bine ca bebeluşul să nu mănânce în timpul nopţii, dacă acest lucru este posbili. Şi, fericite sunt mămicile care au copilaşi care dorm, al meu doarme de asemenea , dar tot papă în timpul nopţii.

Aceste carii apar îndeosebi la copilaşii de peste 16 luni şi în special la dinţişorii de sus întrucât limba îi acoperă şi îi protejează.

O altă cauză a formării cariilor de biberon este şi alăptatul pentru perioade lungi în timpul nopţii, iar o ultimă cauză este consumul de zahăr înainte de culcare şi nespălarea pe dinţişori, întrucât zahărul rămâne în gură.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *