Alimente permise şi interzise până la 1 an

Până la 6 luni bebeluşul mănâncă aproximativ 3 porţii de mâncare, fiecare porţie depinde de fiecare bebe în parte. Al meu mânca la 6 luni cam doua porţii de mâncare pe zi,cam cate 125 g de pireu plus 60-90 ml lapte formulă, pentru că, din păcate, nu l-am alăptat decât până pe la 5 luni jumate când nu am mai avut lapte. A acceptat însă cu bine laptele formulă pentru că deja îi dădeam completare cu acesta.

La 4 luni am început pentru prima dată cu sucul de morcovi. Din câte aflasem și eu la momentul acela, morcovul este primul aliment cu care se începe diversificarea la bebeluşi, fiind o legumă cu foarte multe vitamine şi minerale(vit A, vit C şi Calciu), uşor de digerat, cu un scăzut risc alergogen, uşor acceptat de către bebeluşi. La început am diluat aproape 15 ml suc de morcov cu 10 ml apă, ajungând ca după 3 zile să îi dau 30 ml suc de morcov nediluat. Nu am mai insistat pe urmă însă cu sucul de morcov şi nici cu alte sucuri pentru că mi-am dat seama că mai tărziu trecerea de la sucurile preparate în casă la cele din comerţ va fi foarte rapidă şi nu va aduce nimic benefic cu ea.

Tot de la 4 sau de la 6 luni(daca bebele aste alăptat exclusiv la sân) putem să le dăm şi suc de mere sau de piersică. Nu vă recomand totuşi sucul de portocale pentru că le poate provoca crampe de la aciditatea portocalei. Sucurile astfel obşinute se pot administra foarte uşor cu biberonul, iar abia mai târziu cu căniţa. Ulterior, din aceste fructe se pot face diverse pireuri care se administrează cel mai bine cu linguriţa. După vârsta de  6 luni, bebeluşul poate gusta câte puţin şi din compoturi cu condiţia ca acestea să nu fie deloc îndulcite nici cu zahăr, nici cu miere.

De ce?

Atât zahărul cât şi mierea trebuiesc introduse abia după un an, deşi, atât medicamentele cât şi unele cereale conţin câte puţin zahăr, totuşi consumul lui trebuie cât mai mult redus cu putinţă pentru că aparatul digestiv nu este bine maturat.

De la consumul de miere poate face botulism, o boală destul de râaspândită în ultima vreme. Mai multe despre aceasta gâsiţi în rubrica de SĂNĂTATE.

Şi sarea este considerată a fi interzisă până la 1 an deşi unii medici o recomandă a fi folosită însă nu în cantitate mai mare de 1g pe zi.

După unii pediatri, banana se poate folosi în alimentaţie abia după câteva luni, iar după alţii abia după 1 an , fiind considerată un fruct alergen. Însă, după cum ne-am obişnuit, se poate da cam orice fruct, în afara celor cu seminţe multe, în funcţie de toleranţa copilului.

Pe lângă fructe, legumele sunt şi ele foarte importante datorită conţinutului ridicat de vitamine. Ele se servesc de obicei la amiază sub formă de pireuri de morcov, dovleac de plăcintă, cartof, pătrunjel,spanac,ţelină. Pentru a accepta un nou aliment, se poate introduce oricare alt aliment apreciat până se obişnuieşte cu noul gust. Deşi par destul de bizare unele combinaţii, se poate adăuga cam orice fruct în pireul de legume. De altfel, cam aşa am procedat şi eu la început..şi a funcţionat:)

De la 8 luni eu am început să îi dau copilului meu fructe şi legume pasate doar cu furculiţa, încercând să îl fac să se obişuiasca să mestece, fiindu-mi frică să nu care cumva să ajung pe la 1 an şi ceva şi să vrea să mănânce doar pasat, deşi aceste cazuri sunt destul de des întâlnite, chiar dacă bebeluții au dinți cu care să poată mesteca. Mai multe despre acestea, la reţetele de 8 luni.

Ce e interzis?
Până la 1 an sunt interzise toate fructele care conţin seminţe cum ar fi căpşunile, zmeura,mure,kiwi,rodii din cauza potenţialului alergen destul de ridicat. Se interzic de asemenea fructele care ar putea irita colonul ca prune(deşi se găsesc multe borcănele cu pireuri de prune la 4 luni),cireşe,rodii,cireşele,strugurii şi pepenele roşu.  Cu toate aceste restrictii însă, i-am dat bebelului meu să guste fff puţin din pepenele roşu, pe la 7 luni, şi făcea “Mmmmmmm”, semn că îi plâcea foarte tare:)

Atât pireurile de fructe cât şi cele de legume se consumă imediat după preparare sau se congelează. Mai multe despre congelarea lor în curând.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *