Rinofaringita acută

Rinofaringita acută este cea mai frecventa formă de infecţie sezonieră a aparatului respirator la copil, indiferent de vârsta pe care o are.

Ea se manifestă în special prin stare febrilă moderat crescută (37-38 grade) la copilul mai mare şi mult crescută (39-39,5 grade) la copilul mic şi la sugari.

Concomitent sau la scurt timp de la apariţia febrei apar şi alte semne clinice: apatie, somnolenţă, dureri de cap, diminuarea poftei de mâncare plus guturai, tuse, frecventă seacă, chinuitoare şi nu rareori, dureri la deglutiţie,datorită inflamaţiei amigdalelor.

După o evoluţie de 4-5 zile sub tratament, semnele clinice scad în intensitate şi dispar în următoarele 24-48 ore. La unii copii care au handicapuri biologice(vezi care sunt handicapurile biologice în articolul Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare), pot să apară complicaţii severe sau mai puţin severe, aşa cum este cazul otitei, adenoiditei, sinuzitei, bronhopneumoniei etc.

Tratamentul rinofaringitei este destul de simplu, în cele mai multe dintre cazuri. Fiind cauzată adeseori de virusuri, boala nu necesită decât un tratament pentru combaterea febrei, combaterea tusei, dezobstrucţie nazală . Antibioticele nu sunt necesare în rinofaringita banală, dar devin cu adevărat necesare în cazul în care boala se complică. Acest lucru însă este stabilit doar de medic.

Izolarea copilului bolnav la domiciliu este necesară pe toată perioada bolii, pe de o parte pentru a-l feri de contactul cu un bolnav cu altă boală, pe de alta, pentru împiedicarea îmbolnăvirii altor copii cu care ar veni în contact bolnavul.

Alimentaţia va fi una normală, dar lipsită de aliemente grele pentru organism. Sunt necesare în special fructele, legumele, supele de pui, ceaiuri cu lămâie şi în special lichidele, deoarece din cauza febrei ridicate, se pierd pe diverse căi, mari cantităţi de lichide din organism.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *