Rubeola

Am cam lipsit câteva zile de pe blog din cauza micuţului meu mai mult pentru că s-a procopsit cu o ”frumuseţe” de rubeolă; şi din câte am înţeles cică ar fi şi o epidimie prin zonă..Oricum ce e luat e bun luat, ca să facem haz de necaz.

Aşadar vă voi spune câte ceva despre această boală infecţioasă apoi vă voi spune cum s-a manifestat la micuţul meu.

Rubeola este o afecţiune virală infecţioasă care afectează în special bebeluşii, copiii, adolescenţii şi tinerii şi care se transmite prin picături purtate prin aer. Practic persoana infectată cu rubeolă poate răspândi acest virus prin strănut, tuse, în timpul vorbitului sau mâncatului; de asemenea o persoană sănătoasă se poate infecta oricând dacă ia contact cu o suprafaţă contaminată de picături de fluid şi apoi îşi atinge ochii, gura, nasul fără a se spăla foarte bine pe mâini.

Înainte de a apărea erupţiile pe piele, bolnavul se simte abătut de cele mai multe ori. Cele mai multe dintre erupţiile de rubeolă s-ar putea să treacă chiar neobservate deoarece sunt reduse în intensitate, iar simptomele copilului pot fi puse pe seama altei afecţiuni, viruşi.

Femeile însărcinate sunt cele care trebuie să aibă foarte mare grijă în cazul rubeolei mai ales dacă nu au suferit de această boală şi dacă nu au fost vaccinate pentru că pot apărea complicaţii ale sarcinii, deformări ale fătului în special diminuări ale auzului sau văzului şi chiar avort spontan. 2 teste ale sângelui vor arăta dacă viitoarea mămică prezintă imunitate faţă de rubeolă şi dacă a fost sau nu expusă la acest virus. Cel mai mare risc îl prezintă mămicile care se află în primul trimestru de sarcină.

Printre simptomele prezente în rubeolă se numără:

– puncte mici, rozii, care apar în spatele urechii, pe frunte şi apoi pe întreg corpul; la unii bolnavi arată mai degrabă ca o plagă decât ca pete punctiforme individuale; erupţia trece în maxim 3 zile;

– apare o sensibilitate la palparea ganglionilor din spatele urechii şi occipital;

– temperatura corpului poate ajunge până la 38,5 grade C;

– în cazuri extrem de rare pot apărea dureri de cap sau înţepenirea gâtului care indică instalarea unor complicaţii secundare, cum ar fi encefalita sau meningita;

Ce este de făcut în acest caz?

Nu există un tratament anume pentru tratarea rubeolei decât odihnă multă şi creşterea consumului de lichide;

În cazul în care apare şi febra se poate administra paracetamol pentru copii şi adulţi(la copii mici supozitoare cu paracetamol sau ibuprofen)

Copilul trebuie să stea în casă timp de 7 zile, la căldură, pentru a erupe total;

Povestea noastră

Copilul meu a făcut rubeolă la 1 an şi 2 luni, cel mai probabil l-a contactat de la cineva care a avut rubeolă recent. În primă fază mi-a făcut febră 38,4 grade C care nu i-a scăzut timp de câteva ore bune după care i-am administrat un supozitor cu paracetamol. În jumătate de oră nu mai avea nimic, decât că avea o sensibilitate aparte, era mai mofturos. Am crezut iniţial că temperatura şi iritarea lui au apărut din cauza măselelor care ies câte 4 odată..aşa mi-a confirmat şi doctoriţa când am mers la ea, dar după 2 zile au început să îi apară şi câteva pete mici, roz, mai întâi pe burtică(deşi nu ar fi trebuit să îi apară aici prima dată) apoi s-au extins şi pe spate şi pe gătuţ. Pe faţă a avut doar vreo 3, iar pe picioruşe şi pe mâini deloc.

Am fost din nou la medic care ne-a depistat de data aceasta cu rubeolă şi ne-a dat un tratament de imunizare cu isoprinosin, vit C şi ibuprofen în caz de febră plus o cremă mentolată cu care să îl ung în caz că îl mănâncă. Din fericire însă nu a fost cazul.

Am stat în casă la căldurică timp de 7 zile, a mâncat mai puţin decât de obicei, ziua dormea destul de mult, iar noaptea cam puţin..a fost o săptămână mai grea având în vedere că afară era foarte cald şi noi eram nevoiţi să privim doar pe geam. Şi-a revenit repede însă pentru că bubiţele i-au dispărut în 3 zile şi şi-a revenit la normal. Acum suntem bine şi fericiţi!

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *