Sfaturi şi lămuriri

Tot adunate de pe ici pe colo, din experienţa mea destul de vastă de bucătărit(zic eu) vă trimit şi vouă mai departe căteva sfaturi şi lămuriri de-ale bucătăriei:) Toate sunt verificate, ca sa zic aşa, si testate de mine:D

Orice mâncare românească cu sos, e mai gustoasă când e ţinută o jumătate de oră la cuptor înainte de a fi servită la masă.

Carnea pentru friptură nu se spală. Dacă din diferite motive trebuie neapărat spălată, trebuie să fie bine uscată cu un şervet înainte de a fi pusă la fript.

Ca să nu se întărească ficatul nu trebuie sărat înainte de a fi fript; să se spele în lapte, nu în apă.

Pentru prăjit, e bine să se amestece untură cu undelemn în părţi egale.

Înainte de a frige în untură: peşte, carne, zarzavat, acestea trebuie uscate bine cu o cârpă. Numai aşa se vor rumeni frumos.

Supe, sosuri, zarzavat, capătă un gut mai fin când li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.

Ca să păstrezi untul mult mai multă vreme proaspăt, se ţine în apă fiartă cu puţină sare şi bine răcită.

Curăţiturile de ciuperci nu trebuiesc aruncate, ci după ce sunt spălate se fierb cu puţină apă cu sare. Dau gust bun oricărei mâncări cu sos.

Untul bătut spumă- Ca să-l obţinem repede, se taie untul proaspăt în bucăţele mici şi apoi vasul în care se află se pune în alt vas cu apă fierbinte. Cum începe să se înmoaie, fără să se topească, se scoate din vasul cu apă fierbinte, se amestecă şi se bate apoi spumă la loc răcoros.

Frişca bătută- Înainte de a fi bătută, fişca se ţine vreo două ore la gheaţă. Nu se bate prea tare, ca să nu se facă unt. Zahărul se pune numai la urmă, când e aproape bătută şi anume aproximativ o lingură la 1/4 kg de frişcă.

Ca să avem zahăr vanilat- Într-un borcan bine închis punem zahăr pisat, cu un băţ de vanilie. Pe măsură ce întrebuinţăm zahărul, punem altul în loc. Când vanilia nu mai dă parfum, e înlocuită cu alta proaspătă.

Ca să nu se zaharisească dulceaţa, trebuie ştearsă marginea vasului în timpul fierberii cu o cârpă curată, înmuiată în apă rece.

Glucoza se întrebuinţează mult în cofetărie, ca adaus pe lângă zahăr, la prepararea siropului, a şerbetului etc. E asemănătoare cu mierea, transparentă dar fără culoare.

Bain-marie este un mod de a fierbe întrebuinţat pentru felurile ce nu trebuiesc să vie în contact direct cu căldura maşinei. Vasul ce le conţine e aşezat în alt vas mai are cu apă clocotită.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *