Sos de roşii

Vă spuneam la reţeta de sufleu despre sosul de roşii sau sosul tomat cum mai este denumit. El se face de obicei vara, dar şi iarna din bulion sau pastă de roşii cumpărată.

Acest sos de roşii îl adaug de obicei la sufleuri şi la paste, dar merge şi la budinci, rasol din carne de pasăre sau de vită.

Bunica soţului meu obişnuia să facă în fiecare vară acest sos de roşii şi ieşea delicios, îl mâncâm până şi cu cartofi prăjiţi.Ce e drept contează foarte mult şi roşiile şi nu ne lipseau din grădină. Erau mari, zemoase…de-ţi venea să le mănânci goale……Îi mai făceam soţului meu salată de roşii cu brânză de oi frământată şi puţin săratâ…îmi lasă şi acu gura apă…..abia aştept să vină vara :D….

Dar hai să revin la reţeta mea 🙂 Se culeg câteva roşii din grădină sau le puteţi cumpăra de la piaţă, de la cei de la ţară că sunt mult mai gustoase decât cele din supermarketuri, le spălaţi foarte bine, le curăţaţi de pieliţă şi de seminţe şi le daţi prin sită. Le daţi într-un clocot scurt şi adăugaţi câte 5 g zahăr pentru o porţie de 100-150 g.

Ca să obţineţi  consistenţa dorită, adăugaţi 2-3 g făină (socotită pentru o porţie), înainte de a se da într-un clocot. Făina va fi în prealabil omogenizată cu puţină apă rece şi apoi turnată încet, amestecând sosul care se lasă să fiarbă încă 1-2 minute, ca să fiarbă bine şi făina.

În timpul iernii, sosul îl puteţi prepara din bulion sau pastă de roşii, care se diluează cu zeamă de zarzavat sau apă fiartă, la care adăugaţi 5 g zahăr per porţie.

P.S. Roşiile le-am curăţat uşor de pieliţă introducându-le în apă clocotită o jumătate de minut, după care le-am scos repede folosind o lingură pentru spumă.

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *