Spanacul în alimentaţia copiilor

Spanacul este o legumă foarte sănătoasă, utilizată în mod frecvent şi în desene animate ca Popey marinarul:); De aceea este consumată destul de mult de copiii care vor muşchi ca Popey:) Ea  creşte atât în grădini cât şi pe terenuri necultivate. E clar însă că este mai bună cea din grădină:).

Ce conţine spanacul?

Spanacul conţine foarte multe vitamine şi minerale ca: vitamina B1,B2,B3,B6,C,E,Calciu,Fier,Potasiu,Cupru,Magneziu,Fosfor,Zinc,Sodiu;
Calorii,Apă,Albumină,Hidraţi de carbon,Grăsimi,Acid oxalic,Carotinoidă.

Frunzele de spanac se utilizează atât la gătit cât şi ca produs medicinal deoarece contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni, cele mai importante fiind rahitismul,acneea,anemia,tusea,avitaminoza şi hipertensiunea arterială. De asemenea,spanacul are şi rol de activator al secreţiilor pancreatice şi de agent cancerigen.

Introducerea spanacului în alimentaţie

Din cauza conţinutului să ridicat de nitraţi trebuie avut grijă la consumarea lui de către bebeluşii sub 8 luni; dacă se introduce în alimentaţie prea repede  sângele poate fi intoxicat prin privarea acestuia de oxigen. Unii pediatrii recomandă introducerea lui în jurul vârstei de 6 luni, iar alţii abia pe la 8-10 luni; acum însă totul rămâne la latitudinea fiecărei mame ce decizie ia cu pediatrul copilului.

Cum aleg frunzele de spanac?

Ideal ar fi să avem spanac în propriile grădini, la ţară, la bunici, dar dacă acest lucru nu este posibil cel mai bine este să cumperi spanac proaspăt din piaţă sau dacă nu, din supermarket tot proaspăt,sau congelat.

Există multe variante de gătire a spanacului, la aburi sau fiert, în diverse combinaţii cu cartofi,legume sau pui.

 

 

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *