Tort cu cremă de zahăr ars

 

 

 

 

 

 


Fiind ziua mea de nume, m-am gândit să îmi “confecţionez” singurică un tortuleţ rapid şi fără să mă complic cu frişcă, fructe etc.. Tortul cu cremă de zahăr ars a devenit un desert preferat mai ales că adorăm crema de zahăr ars. Aşa că acest tort a fost cea mai inspirată alegere pentru această zi. Vă spun şi vouă ce am folosit pentru “fabricarea” lui, nu de alta da poate vă fac poftă şi vă încumetaţi să îl încercaţi şi voi:D

Pentru crema de zahăr ars:

1 l lapte
8 ouă
1 plic zahăr vanilat
200 g zahăr
2 lg făină
5 lg zahăr pentru caramelizat

Pentru blatul de tort:

7 ouă
5 linguri de zahăr(de obicei se pun 7 lg de zahăr dar eu am pus mai puţin)
1 plic zahăr vanilat
7 lg făina

Pentru început se caramelizează, într-o cratiţă cu d de 26 cm şi destul de înaltă, zahărul şi se distribuie pe întreaga suprafaţă a cratiţei.

Pentru prepararea cremei de zahăr ars procedaţi la fel ca aici. După ce am terminat de preparat crema, am dat-o la cuptor, la 200 grade pentru 35 minute. Aveţi grijă să fie destul de închegată crema atunci când o scoateţi din cuptor.

Cât timp crema de zahăr ars a stat la cuptor am separat albuşurile de gălbenuş, le-am bătut spumă tare apoi am adăugat zahărul şi zahărul vanilat şi am mai mixat puţin. Am adăugat treptat şi câte un gălbenuş de ou apoi făina şi am amestecat încet, de sus în jos, cu o lingură de lemn. Astfel e gata şi compoziţia pentru blatul de tort.

După ce au trecut cele 35 de minute, am scos crema de zahăr ars de la cuptor, am adăugat peste compoziţia pentru blat şi am introdus din nou la cuptor pentru 30 minute la 190 grade.

Foarte fain a crescut…am făcut o foto cât era încă la cuptor. A crescut foarte frumos. Am scos-o din cuptor şi am lăsat-o vreo 2 ore să ajungă la temperatura camerei apoi am dat la frigider pentru încă vreo 2 ore. După ce s-a răcit îndeajuns am răsturnat tortul pe un platou, crema de zahăr ars ajungând astfel deasupra, şi am dat la frigider până la servire.

Tortul se poate orna cu frişcă, dar eu am preferat cât mai simplu, deşi ştiu că nu e foarte aspectuos aşa. Totul rămâne la imaginaţia şi la preferinţele fiecăruia. Oricum, merită să îl încercaţi!

Post to Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *